HONDA E JE PRVO JAPANSKO VOZILO KOJE JE OSVOJILO TITULU „NEMAČKOG AUTOMOBILA GODINE"

"Hondino prvo električno vozilo sa baterijom za Evropu, Honda e, dobilo je titulu „Nemačkog automobila godine 2021“ na dodeli prestižnih nagrada za Automobil godine, čime je postalo prvo vozilo japanskog brenda kojem je to pošlo za rukom. Automobil je takođe pobedio u kategoriji „Nova energija“.

 Ovo je poslednja u nizu prestižnih nagrada koje su dodeljene Hondi e posle njenog lansiranja u proleće 2020, uključujući i uspeh sa nagradama Red Dot Design.

Nagrade za Nemački automobil godine dodeljuje žiri sačinjen od vodećih nemačkih novinara koji prate auto-industriju. Ovo telo testira i ocenjuje najnovije automobile, rangira ih prema njihovoj upotrebljivosti, voznim karakteristikama, relevantnosti za tržište i nivou inovativnosti. Pobednici u pet kategorija - Kompact, Premijum, Luksuz, Nova energija i Performanse - potom se sučeljavaju kako bi se odredio sveukupni pobednik.

„Za Hondu e je velika čast to što je prvi japanski auto kojem je dodeljena nagrada za Nemački automobil godine i neverovatno smo ponosni zbog toga što smo je dobili“, dodao je Kacuhisa Okuda, predsednik i generalni direktor kompanije Honda Motor Europe. „Reakcije korisnika i medija na Hondu e otkad je prvi put prikazana bile su u ogromnoj većini pozitivne. Honda e je savršeni primer proizvoda sa jedinstvenim dizajnom, koji donosi najnoviju tehnologiju i naprednu inteligentnu konektivnost kako bi vlasnici ostali u vezi sa svojim svakodnevnim životom. Veoma smo zahvalni za ovu nagradu.“

„Honda e predstavlja novi tip mobilnosti gde automobil ima centralnu ulogu u stvaranju ’nesmetane konekcije’ između različitih vidova života’, prokomentarisao je Tomofumi Ićinose, vođa projekta Honda e Large.

„Honda e je takođe razvijen tako da bude najbolje vozilo za urbani transport što se tiče ekoloških pitanja, pogotovo u gradskim oblastima. Razvoj Honde e je bio veliki izazov, međutim istovremeno, bilo je zabavno zamišljati divnu i lepšu budućnost u kojoj Honda e ima svoju ulogu. Članovi tima i ja oduševljeni smo zbog dobijanja ove nagrade, priznanja da vizija koju ovaj automobil predstavlja ima svoju vrednost.“

Ova najnovija nagrada za Hondu e dolazi posle zapaženih uspeha i priznanja širom Evrope. U Ujedinjenom Kraljevstvu, Honda e je trijumfovao na nagradama za „Britanski najbolji automobil“ za 2020. i u kategoriji „Najbolja automobilska tehnologija“, i nedavno je nazvan „Gradskim/malim autom godine“ na dodeli News International Motor nagrada za 2020.

U Nemačkoj, Honda e je dobio i nagradu EuroCarBody 2020 od Automobilskog kruga, pridodavši je tituli Nemačkog automobila godine, samo nekoliko meseci po dobijanju dve prestižne nagrade Red Dot za izuzetan dizajn, uključujući i počast „Najbolji među najboljima 2020“. Honda e je otad izložen u svetski čuvenom Muzeju Red Dot dizajna u Esenu, u Nemačkoj.

U Belgiji, Hondin urbani električni supermini nominovan je za nagradu časopisa Autogid, u kategoriji „Električni mali“, a u konkurenciji je i za „Mađarski automobil godine“, pošto mu je Vezess.hu dodelio titulu „Najuzbudljiviji novitet/Novi automobil“ prošle godine. Drugde u Evropi, Honda e je nominovan na dodeli španskih Axel Springer Motor nagrada u kategoriji „malih automobila“, a u Italiji je u konkurenciji da osvoji titulu Quattroruoteovog „Automobila godine“. U međuvremenu u Danskoj, ovaj automobil je ušao u uži krug za dansku nagradu Automobila godine za 2021.

 

Honda e je lansiran početkom ove godine i važan je model u Hondinoj misiji da u potpunosti elektrifikikuje svoje glavne modele do 2022. Postavivši nove repere za savremeni dizajn automobila i naprednu e-mobilnost, Honda e je dizajniran beskompromisno. Ima elegantnu i modernu pojavu, sa najnovijom tehnologijom koja za cilj ima što veću povezanost vozača i vozila."