Svetska premijera Hondine Serije 0

Honda je predstavila novu seriju 0 na tehnološkom sajmu CES 2024, koja će biti lansirana širom sveta od 2026. godine. Tom prilikom prikazane su svetske premijere dva konceptualna modela Saloon i Space-Hub. Predstavljena je i nova oznaka H koja će se koristiti isključivo za Hondine EV modele sledeće generacije.

Honda je odlučna u tome da postigne „nulti uticaj na životnu sredinu“ tokom životnog ciklusa vozila, kao i „0 smrtnih slučajeva u saobraćajnim nezgodama“ koje uključuju Hondine motocikle i automobile.

Razvojni tim Honde se vratio na početnu tačku razmatrajući kakvu vrstu električnih vozila želi da stvori u narednoj eri.  Honda će nastojati da prevaziđe ograničenja „gabaritnog i teškog“ vozila zbog povećanja kapaciteta baterije koje vozilo ima da bi obezbedilo dovoljan domet, kao i velike karoserije i platforme neophodne za smeštaj baterija velikog kapaciteta.

Tokom druge polovine 2020-ih, Hondini modeli serije 0 će u ponudi imati AD sistem (automatizovanu vožnju). AD sistem se razvija na osnovu Hondinog koncepta bezbednosti „usredsređenog na čoveka“ i sadržaće dodatno unapređene tehnologije veštačke inteligencije i senzore sisteme za prepoznavanje vozača.

Uz upotrebu veštačke inteligencije vozilo će naučiti preferencije korisnika, poput muzike, kao i sklonosti vozača tokom vožnje, te će na osnovu toga nuditi razne predloge. Sa Hondinim originalnim tehnologijama elektrifikacije i dinamike, modeli serije 0 će pružati poseban osećaj prilikom sportske vožnje, kao i jedinstvenu povezanost vozača sa vozilom.

Hondini modeli serije 0 nudiće izvrsne performanse punjenja koje minimiziraju degradaciju baterije tokom upotrebe. Za ove modele, koji će biti lansirani u drugoj polovini 2020-ih, brzo punjenje od 15% do 80% biće skraćeno na oko 10-15 minuta. U međuvremenu, primenom tehnologije kontrole sistema baterija unapređene na osnovu podataka o vožnji na osnovu milion jedinica Hondinih elektrifikovanih vozila, Honda nastoji da ograniči degradaciju kapaciteta baterije (dometa) na manje od 10% nakon 10 godina upotrebe.

Saloon je vodeći konceptni model Hondine serije 0 kojeg karakteriše fascinantan dizajn i unutrašnji prostor koji je prostraniji nego što ljudi mogu da zamisle na osnovu spoljašnjeg izgleda. Instrument tabla ima sofisticiran i besprekorni interfejs koji omogućava jednostavne i intuitivne operacije. Kao vodeći model Hondine serije 0, Saloon teži pružanju vrhunskog iskustva. S druge strane, Space-Hub ima prostranu kabinu, odličnu preglednost i nudi fleksibilan prostor, koji se odmah prilagođava potrebama korisnika.

Trenutna oznaka „H“ ima dugu istoriju, koja datira od 1981. godine kada je obnovljena sa prethodne verzije. U znak sećanja na razvoj nove generacije električnih vozila, Honda je odlučila da dizajnira novu H oznaku koja bi predstavljala Hondine automobile, da izrazi Hondinu odlučnost da nastavi transformaciju, kao i Hondin korporativni stav da prevaziđe svoju istoriju i konstantno teži novim izazovima i napretku. Ovaj dizajnerski izraz, predstavlja Hondinu posvećenost da poveća mogućnosti u pogledu mobilnosti i služi potrebama korisnika Hondinih električnih vozila. Nova H oznaka će se koristiti na Hondinim električnim vozilima sledeće generacije, uključujući modele Honda serije 0.