Životna sredina

Etanol

Honda je prvi proizvođač koji je razvio motocikl sa pogonom na etanol za brazilsko tržište. Tokom 2006. godine Honda je ponudila tržištu model FFV u Brazilu, gde je etanolsko gorivo široko dostupno i lako se proizvodi. Ova vozila mogu da se kreću na 100% benzin, 100% etanol ili mešavinu ova dva goriva u bilo kom odnosu.

Honda razvija nove tehnologije za proizvodnju etanolskog goriva iz biomase, uključujući tu lišće i stabljike biljaka kao što je pirinač. Ove sirovine su široko dostupne i ne oduzimaju životne namirnice iz lanca ishrane.

Vodonik

Trenutno u eksperimentalnom radu u SAD, Hondine kućne energetske stanice korišćenjem prirodnog zemnog gasa proizvode vodonik kao gorivo za automobile sa vodoničnim gorivnim ćelijama, eletričnu energiju i vrelu vodu za domaćinstvo.

Honda još od 2001. godine razvija integrisani sistem na solarni pogon za dobijanje i skladištenje vodonika.

Solarna energija

Hondine solarne ćelije nove generacije sa tankim filmom, dostižu najviše rezultate u efikasnosti konverzije solarne energije u kategoriji ćelija sa tankim filmom.

Potrošnja energije prilikom proizvodnje ovih ćelija je dvostruko manja nego prilikom proizvodnje standardnih solarnih ćelija sa silikonskom tehnologijom,što čini proizvodnju Hondinih solarnih ćelija ekološki znatno odgovornijom.

Prirodni zemni gas

U skladu sa svojom posvećenšću da u svim svojim fabrikama u Japanu upotrebljava prirodni zemni gas, u glavnim Honda fabrikama u Sajami, Suzuki i Kumamotu su instalirani kogeneratorski uređaji. Ovi uređaji zamenjuju ostale vrste goriva i obezbeđuju 44% efikasnosti generisanja elektriciteta što je za 10% više u poređenju sa prethodnim sistemima a uz istovremeno smanjenje emisije CO2.

Dobijanje energije iz snega

Hondini inženjeri su u centru za razvoj i istraživanje automobila u mestu Takašu, Hokaido, severni Japan, sačuvali sneg koji pada tokom zime kako bi energiju iz njega potencijalno upotrebili za grejanje i hlađenje. Ovaj sneg se, tokom leta, koristi i za testiranje rada uređaja za čišćenje snega. Sve do sada, ovakvi testovi su obavljani isključivo u inostranstvu.