Honda Urban EV Concept proglašen za „Najbolji prototip“

Međunarodni žiri automobilskih stručnjaka nazvao je model Honda Urban EV Concept „Najboljim prototipom“ na dodeli renomiranih nagrada 2018 Car Design Award, koje su dodeljene u okviru Torinskog sajma automobila.

U organizaciji časopisa Auto & Design, finaliste za Car Design Award nagrade i pobednike bira i ocenjuje žiri koji se sastoji od 12 automobilskih novinara iz najprestižnijih svetskih publikacija.

Honda Urban EV Concept je proglašen za finalistu u aprilu ove godine, a potom je odabran za sveukupnog pobednika u kategoriji prototipa automobila pored još devet automobilskih dizajna. Globalno priznanje nagradom Car Design Award sledi uspeh modela Urban EV Concept koji je u januaru bio proglašen prototipom 2018. godine u časopisu Automobile.

Honda je prikazala Urban EV Concept na Frankfurtskom sajmu automobila 2017. Dizajn kao određuje smer za prvi Hondin električni automobil sa baterijma za Evropu, koji će biti uveden krajem 2019. sa jednostavnim i sofisticiranim izgledom u kontrastu sa naprednom tehnologijom koja pokreće automobile.

Njegove niske i široke proporcije donose sportsko držanje, dok savremeni stil obuhvata tanke A-stubove i široki vetrobran koji kao da obuhvata ceo prednji deo kabine. Ulazak i izlazak iz vozila obavlja se kroz vrata sa zadnjim šarkama. Na prednjoj strani modela Urban EV Concept, interaktivne poruke na više jezika mogu se prikazati između farova, uključujući pozdrave, savete za druge vozače na putu, ili novosti u vezi sa statusom punjenja.

Enterijer je podjednako primamljiv, sa prirodnim materijalima i otvorenim planom kabine koji sadrži sedišta prednje i zadnje klupe. Prirodna siva tkanina i akcenti u drvenom finišu stvaraju opušteni ambijent salona za odmor, dok visokotehnološka „lebdeća“ kontrolna tabla sadrži ekran koji se pruža sasvim iza konzole i proteže na vrata.

„Honda Urban EV Concept je predivno odmeren dizajn koji donosi preko potreban utisak ličnog u prostoru električnog vozila“, zaključuje se u zajedničkoj izjavi žirija za Car Design Award nagrade. „Njegovo pametno spajanje kako retro, tako i futurističke estetike daje mu neporecivu primamljivost sa kojom se može takmičiti malo koji automobil.“

Hondin Urban EV Concept biće prvi čisto električni automobil koji će ući u serijsku proizvodnju u okviru strategije „Električna vizija“ ovog brenda u Evropi. Ova strategija obuhvata razvoj posvećene električne platforme vozila, sa sasvim električnom Hondinom tehnologijom pogonskog sklopa.

„Naš Urban EV Concept je pravo oličenje dizajnerske zamisli ’Mi to radimo jednostavno’, čiji je cilj da približi automobile srcima ljudi“, rekao je Makoto Ivaki, izvršni kreativni direktor Hondinog sektora za Istraživanja i razvoja. „Ovim u ime celog našeg dizajnerskog tima u Hondi iskazujem ogromnu zahvalnost žiriju koji je cenio naš jedinstveni predlog, za koji mislimo da je u kontrastu sa nedavnim dizajnima automobila. Serijska proizvodnja automobila na osnovu ovog prototipa trenutno je u pripremi, njemu će se lako pristupati, biće ga zabavno voziti, i svakodnevni život će činiti ispunjenijim i radosnijim.“

Godine 2018, Car Design Award slavi svoju treću godinu u obnovljenom formatu. Ova nagrada je prvobitno dodeljivana između 1984. i 1997. a Honda je – sasvim prikladno – bila upravo prvi pobednik sa svojim dizajnom za model Civic treće generacije.

Narudžbine za novo električno vozilo zasnovano na prototipu Urban EV Concept primaju se od početka 2019., a prve isporuke u Evropi planirane su za kraj te godine.
-