Honda na Sajmu u Ženevi

Honda na Sajmu u Ženevi

Honda se na ženevskoj pozornici pohvalila ubrzanjem svojih ambicija povezanih sa elektrifikacijom. Kompanija je najavila nameru da 100 procenata njenih vozila prodatih u Evropi do 2025. godine bude sa elektrifikovanim pogonom. Ova nova ambicija zasniva se na cilju brenda iz 2017. da dve trećine prodaje bude elektrifikovano do 2025, i čvrsto je zauzela vodeću poziciju u Hondinom globalnom prelasku na elektrifikaciju kao delu njene vizije za 2030.

Govoreći na konferenciji za štampu, Tom Gardner, viši potpredsednik kompanije Honda Motor Europe, rekao je: „...pošto smo izneli taj prvi cilj u martu 2017, prelazak na elektrifikaciju znatno je ubrzan. Ekološki izazovi nastavljaju da nalažu čistiju mobilnost. Tehnologija neumoljivo odmiče dalje i ljudi počinju da menjaju svoje viđenje samih automobila.”

 

Otkriven Honda e Prototip 

Novi dokaz za Hondinu ambiciju u vezi s elektrifikacijom viđen je u obliku Honda e Prototipa. Pri put otkriven u Ženevi, automobil je Hondino prvo električno vozilo sa baterijom za evropsko tržište. Pozicioniran kao automobil za gradsku vožnju, automobil ima konkurentni domet od preko 200km i funkcionalnost „brzog punjenja“ koja obezbeđuje 80% dometa za samo 30 minuta. Takođe sadrži i Hondinu karakterističnu dinamičnost vožnje sa sportskom konfiguracijom pogona na zadnjim točkovima. Proizvodna verzija Honda e Prototipa biće otkrivena kasnije ove godine.

 

Dalji razvoj potpune hibridne tehnologije 

Početkom 2019. godine, Honda je uspešno lansirala potpuno nov CR-V Hibrid, sa dvomotornom i-MMD potpunom hibridnom tehnologijom. Honda očekuje da potpuna hibridna tehnologija igra ključnu ulogu u ispunjenju njenih ciljeva stoprocentne elektrifikacije do 2025.

 

Honda će razviti poslovanje na polju upravljanja energijom za Evropu

Honda je iskoristila priliku na svojoj konferenciji za štampu u Ženevi kako bi otkrila prve pojedinosti o svojim poslovnim rešenjima na polju upravljanja energijom za Evropu. Ova objava zasniva se na konceptu dvosmernog punjenja Power Manager prvi put prikazanom na sajmu automobila u Frankfurtu 2017.

Honda namerava da proizvede gamu proizvoda i usluga za upravljanje energijom nudeći sveobuhvatno rešenje kako za kupce električnih vozila, tako i za operatere servisa u Evropi.

Tom Gardner je rekao: „Ovo je značajan potez za Hondu, i namera nam je da izađemo sa inovacijama vodećim u ovoj grani lansiranjem energetskih usluga... kako bismo stvorili dodatnu vrednost za operatere energetskih sistema jednako kao i za kupce električnih vozila.”

Honda je sarađivala sa EVTEC-om na daljem razvoju dvosmerne Honda Power Manager tehnologije (kompatibilne sa vozilima s električnim baterijama, kao što je Honda e Prototip) i planiraće da ponudi komercijalnu verziju u nastupajućim godinama.

Honda je takođe objavila sporazum sa dva spoljna partnera. To su:

- Moixa, kompanija specijalizovana za tehnologiju „agregatora resursa“, koja omogućava kupcima da imaju koristi od zajedničke kontrole i kapaciteta baterije u njihovom električnom vozilu

- Ubitricity, vodeći dobavljač rešenja za punjenje, uključujući inovativni pristup uličnom punjenju u urbanim oblastima

Sledeći korak je izrada studija o izvodljivosti za ove tehnologije u Londonu u Ujedinjenom Kraljevstvu, i Ofenbahu u Nemačkoj. Očekuje se da će dalja dostignuća u razvoju biti objavljena kasnije tokom ove godine.